Winkeldiefstal

Wat te doen bij een winkeldiefstal?

Op een gegeven moment, moet je als handelaar vaststellen dat een winkeldief heeft toegeslagen in je handelszaak. Je houdt het hoofd dan best koel en brengt bepaalde formaliteiten in orde. Deze formaliteiten worden hierbij besproken aan de hand van een stappenplan.

- Eerst: een gesprek voeren met de winkeldief

Het is aan te raden dat je als handelaar, de vermeende dief meeneemt naar een private ruimte binnen de winkel om daar de zaak af te handelen. Het is mogelijk dat de dief zich bereid toont om de gestolen goederen terug te geven of nog te betalen en een deel van de administratieve kosten op zich te nemen die de diefstal met zich heeft meegebracht.

- Stap 1: aangifte doen bij de politie

Het is cruciaal dat je zo vlug mogelijk aangifte doet bij de politie. Het is immers nadat de politie op de hoogte is gebracht van de misdaad dat de winkeldief(/dieven) kunnen opgespoord worden en jouw goederen kunnen teruggevonden worden. Je hebt de mogelijkheid om aangifte te doen op het commissariaat, via police-on-web of bij een interventie ter plaatse. Niettegenstaande je bij het commissariaat elk uur van de dag terecht kan, raden de politiediensten toch aan om bij een winkeldiefstal aangifte te doen via police-on-web.

Over het algemeen, is een elektronische aangifte enkel toegestaan wanneer de identiteit van de dief je onbekend is en er geen geweld gebruikt is of bedreigingen geuit. Bij specifieke situaties, is een interventie van de politiediensten noodzakelijk. Er kan dan gedacht worden aan een inbraak of een situatie waarbij je de dief op heterdaad betrapt en hem vervolgens bijhoudt totdat de politie aankomt.

Wanneer jouw handelszaak is voorzien van camerabewaking, bezorg je deze beelden ook best aan de politie op het moment dat je aangifte gaat doen. Aan de hand van deze camera- beelden, kan de politie misdrijven vaststellen alsook vermoedelijke daders identificeren. Wanneer de politiediensten er zelf om vragen of het duidelijk is dat de camerabeelden onontbeerlijk zijn in de opheldering van een misdrijf, moet je ze over te maken aan de politie.

Nadat je klacht hebt ingediend bij de politie, ontvang je een attest van klachtneerlegging. Het is van groot belang dat je dat formulier zorgvuldig bewaard omdat het zal opgevraagd worden door de verzekeringsmaatschappij waarbij je bent aangesloten alsook de fiscale administratie.

- Stap 2: het verwittigen van de verzekeringsmaatschappij

Je zult ook de verzekeringsmaatschappij waarbij je bent aangesloten op de hoogte moeten brengen. Afhankelijk van je verzekeringsovereenkomst, kan je een zekere vergoeding ontvangen. Je moet er rekening mee houden dat deze uitkering ook belastbaar is.


- Stap 3: het verwittigen van de fiscale administratie

Het proces- verbaal leg je best samen met een document dat je van je verzekeringsmaatschappij hebt ontvangen voor aan de fiscale administratie. Op deze wijze, zal de fiscale administratie de diefstal als waar aannemen waardoor je niet zal belast worden op de verkoop van de gestolen goederen.

De BTW- administratie aanvaardt ook dat je bij de diefstal van goederen, geen BTW zult moeten afdragen op de gestolen goederen. Verder stelt de administratie ook dat de in beginsel afgetrokken BTW, dient te worden herzien.


- Stap 4: burgerlijke partij stellen bij een eventueel proces

Wanneer je niet of onvoldoende verzekerd bent tegen (winkel)diefstallen, kan je je geleden schade alsnog terugvorderen door een juridische procedure op te starten. Door je burgerlijke partij te stellen, bekom je tevens enkele specifieke rechten in de procedure. Als burgerlijke partij, krijg je immers inzage in het dossier en kan je verzoeken om bijkomende onderzoekdaden te stellen.  Wanneer je je burgerlijke partij stelt, kan je kiezen om de strafrechter of de burgerlijke rechter aan te spreken.

Omwille van het feit dat door die diefstal, jij schade hebt geleden maar de betrokken persoon ook een strafbaar feit heeft begaan, is de kans groot dat er een procedure zal opgestart worden voor de strafrechtbank. Het is mogelijk dat de procureur des Konings al een initiatief heeft genomen om de strafvordering op gang te brengen. In dat geval, kan je je in elke stand van het geding burgerlijke partij stellen. Wanneer dat niet het geval is, zal je zelf een procedure moeten opstarten.

Wanneer je niet bent tussen kunnen komen in de strafprocedure, bijvoorbeeld door het seponeren van de zaak, heb je de mogelijkheid om een procedure op te starten voor de burgerlijke rechtbank. In deze situatie, zal je de dader op een rechtstreekse wijze moeten dagvaarden en tevens geconfronteerd worden met meer strenge bewijsplichten met betrekking tot de winkeldiefstal.

Bij dit alles, moet je wel rekening houden dat het opstarten van een juridische procedure, kosten met zich meebrengt.

Ter volledigheid, kan er meegegeven worden dat naast een juridische procedure, ‘een minnelijke schikking’ en ‘een bemiddeling in strafzaken’ eveneens tot de mogelijkheden behoren. Bij een minnelijke schikking, zal de procureur des Konings de verdachten van een misdrijf voorstellen om een geldsom te betalen en eventueel afstand te doen van bepaalde goederen. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met de schade die je geleden hebt. Bij ‘een bemiddeling in strafzaken’, zal je eveneens opgeroepen worden om mee de schade te beramen die je geleden hebt. Het is immers de bedoeling hierbij dat de procureur, specifieke voorwaarden voorschrijft voor de dader waar het schadeherstel als één van de voornaamste kan beschouwd worden.

Downloads

- Akte burgerlijke partijstelling

- Klacht met burgerlijke partijstelling